tisdag 29 mars 2011

Drömmar om våren och böcker om blommor, frön och odling



När det ser ut så här utanför blombutikerna börjar mina fingrar bli gröna. Förvandlingen startar någonstans i fingertopparna, med en jordbrun färg under naglarna, sedan sprider sig en vacker, ljust grön nyans över handflatorna.

Jag har plockat fram de finaste böckerna med blommor och frön och odlingslust!



Den absolut mest supersöta blomboken är Ellens Blombok av Catarina Kruusval. Ellen och Olle dansar runt bland de vanligaste blommorna och man vill helst ha alla bilder på väggen, hela tiden.
Floras Blommor är också en helt fantastisk liten blombok med underbara bilder av Kristina Digman. Flora har även en samlarbok där du och ditt barn kan sätta in era egna pressade blommor som ni hittar i sommar. Sidorna har små vackra illustrationer, och blommorna ska sorteras efter färg. Genialt i all sin enkelhet. 

Mina barn samlade massor med blommor förra sommaren och klistrade in i sin samlarbok. Det låg högar med tunga böcker överallt på torpet, och längst nere mot golvet låg de små svettiga blommorna mellan papper .

Bergenholtz, B - Känn igen 25 blommor - 29673838


Årets blomnyhet är Björn Bergenholtz "Känn igen 25 blommor". Den är till karaktären mer lik en klassisk flora, med de 25 vanligaste blommorna i Sverige. Enkla, tydliga bilder med lagom mycket fakta, en blomma per sida. Björn Bergenholtz har även skrivit lite roligt om varje blomma, till exempel var man hittar styvmodern på Styvmorsviolen :-)

För er som gillar att odla, eller behöver lite inspiration, finns några klassiker. Inte purfärska, men helt enkelt oumbärliga!



Castor är mysig som vanligt. När han odlar får du och ditt barn veta exakt hur ni ska göra! Odla bönor med Castor! Lars Klinting har skapat några av våra mest populära naturböcker, Första trädboken, Första insektsboken, Första fågelboken och Första djurboken.
Sen har vi de riktiga trotjänarna, Maja och Linnea. I Majas lilla gröna får du massor med inspiration till odlingar både ute och inne. Tänka vad enkelt att odla en liten trädgård för lilla porslinsfiguren på ett stort fat!

I Linneas årsbok och Maja tittar på naturen, börjar året på vårvintern, förstås! Det är då naturen börjar vakna till liv och vi kan börja odla. Sedan följer flickorna, i varsin bok, naturens växlingar. Stämningen i böckerna är så underbart avslappnat kreativ. Tänk om man kunde hoppa in och bara vara där tillsammans med sina barn! Illustratör? Lena Andersson så klart!


Läs, bli inspirerade och njut av våren!
                                                                  Välkommen till Lära Läsa!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar