söndag 8 maj 2011

Skrivträning mitt i vårsådden - är det möjligt?


En härlig dag med glada barn, några fröpåsar och ny jord.

Hur ska vi komma ihåg var vi har sått allting?
"Vi måste rita en bild!"

På sju röda sekunder har barnen rusat in och hämtat papper och penna och tillsammans knåpat ihop en perfekt ritning över vårt grönsaksland!


Svårare än så var det inte, att få lite skrivträning den här dagen också.

Men låt barnen själva komma på att det behöver skrivas. 
Det hade inte varit lika roligt om jag hade inlett vårsådden med att högtidligt deklarera att 
"Det ska skrivas också!"
:)



Vi hoppas att den här ynka tomatplantan ska bli lika fin som den som växer i 
Majas lilla gröna.

Anderson, L - Majas lilla gröna - 29638202



 Fler böcker om frön, plantor och blommor har jag skrivit om här.



torsdag 5 maj 2011

Törs jag skriva att jag fick gåshud?

"Alla böcker är tråååååkiga!"
Sätt "Fullmåne" i näven på ditt barn och jag lovar att den blir läst!

Varför?

1. Omslaget, som brukar vara den klart avgörande faktorn till om barn över huvud taget kan tänkas kasta en blick på insidan, ser ju helt groteskt läskigt ut. Efter att ha sett varulvens käft kommer även de mest hårdnackade att visa lite intresse. 

2. Boken är tjock men texten är luftig och mycket lättläst. Det gör att de flesta kan börja överväga om det här kan vara en bok att prova. Om du som förälder sedan läser första kapitlet högt, lite så där på stående fot, så tror jag du är på väg att lyckas.




3. Om du sedan slänger boken lite nonchalant i någon hög på något bord hemma och inte tjatar om den, så tror jag att du snart ser att den blir läst.

4. Ljudbok ingår! Läs mer om ljudböcker här.

4. När jag kommit halvvägs in i boken kom jag på mig själv med de klassiska rysarsymptomen: spända magmuskler, flämtande andning som man försöker göra ljudlös, stirrande blick. Då insåg jag att jag satt och läste en lättläst bok för barn och ungdomar... och tänkte att den här har författaren Ewa Christina Johansson och illustratören Mattias Olsson lyckats med!




Jag var tacksam för att jag inte låg ensam på landet.

Välkommen till Lära Läsa!



tisdag 3 maj 2011

Lättläst om hästar med ljudbok i cd- eller mp3-format

Här kommer Hallon
Bokförlaget Hegas har specialiserat sig på lättlästa böcker för alla åldrar. Nu storsatsar förlaget på ljudböcker, alltså böcker som du lyssnar på samtidigt som du läser.  Till varje bok ingår en cd-skiva som du lyssnar på i en cd-spelare eller i en mp3-spelare.

Ljudböcker är bra för den som inte har fått upp flytet i läsningen ännu. Det är lättare att läsa om du lyssnar på texten samtidigt som du följer med i boken. Genom att både lyssna och läsa blir det lättare att förstå berättelsen och du tränar samtidigt upp läshastigheten. 

Böckerna om Lisa och fjordhästen Hallon är två mycket lättlästa böcker. Texten har stor stil, få ord på varje rad och ett enkelt språk. Handlingen är kronologisk och lätt att följa. Bilderna är många och roliga!



I "Här kommer Hallon" får vi lära känna Lisa, en tjej som tycker om att leka med dockor och att rida på hästar. Lisa är ledsen för att hennes bästa vän Alva har hittat en ny vän. Lisa sitter vid sitt fönster och tittar på när alla barn går på kalas hemma hos Alva. Lisa är inte bjuden.

Som tur är träffar Lisa en ny vän, Tyra. Tyras mamma har en egen häst som heter Hallon som Tyra rider på. Och Tyra leker också med dockor, även om det är lite hemligt... 

Ridskola med Hallon
I del två, "Ridskola med Hallon" berättar Lisa om hur det är att gå på ridskola. Hon tycker att det är lite jobbigt på ridskolan för där finns så många regler om hur man ska sitta på hästarna och åt vilket håll man ska rida.  Vilken tur att Tyra finns, som har en egen häst som flickorna kan rida på! Tyras mamma och pappa är inte lika noggranna som lärarna på ridskolan och flickorna känner sig fria att göra lite vad de vill. 

Lisa är avundsjuk på Tyra som har en egen häst, men konstigt nog är är Tyra avundsjuk på Lisa som går på ridskola! Flickorna startar en egen ridskola med både häst, får, nallar och dockor. Och på slutet kommer Lisas gamla kompis Alva, som blivit dum, och Alvas nya kompis. Hur ska det gå? 


Författare och illustratör: Erika Eklund Wilson.

Har du eller ditt barn provat att läsa en ljudbok? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Lära Läsa-sajten kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn med läsningen!

Välkommen!
Adlibris, del 1, del 2
Bokus, del 1, del 2

tisdag 26 april 2011

Spöken, vampyrer och skelett - läskigt och lättläst.

Uppdrag spöka
En riktigt läskig nyhet - Spökena på Kråkinge Slott

På det gamla slottet Kråkinge bor ett gäng gamla spöken som med tiden har blivit ganska bekväma. Skelettet, vampyren och de andra ligger helst och drar sig i sina kistor och trasiga fåtöljer, både dagar och nätter. Men en dag får Spöksenaten nog, de vill att spökena på Kråkinge Slott ska ta sitt ansvar och ge sig ut och skrämma lite människor. Spöksenaten har hört att det finns föräldrar som säger till sina barn att det inte finns spöken!

Om spökena inte lyckas skrämma människor får de inte lov att bo kvar på Kråkinge Slott. Lite motvilligt ger sig Caspero, Skeleton, Ambrosius och Bianca ut på de olika uppdragen som Spöksenaten ger dem.

De här fyra spännande och roliga böckerna kommer att slukas av barn som just börjat läsa kapitelböcker. När barn ska välja vilken bok de ska läsa tittar de på omslaget. Johan Egerkrans har skapat suveräna omslag och hans bilder i boken är både kusliga och humoristiska. 


Skrämma skummisar
Ett äkta spökslott
Åh, vilket party!
Det är Mia Söderberg som skrivit berättelserna och de hänger ihop som en serie men behöver inte läsas i någon bestämd ordning. 

OBS alla barn! Låt inte din mamma och pappa läsa böckerna på egen hand. Då kanske de inte vågar sova i sina sängar på natten! OBS!

Läs mer om hur barn lär sig läsa på Lära Läsa-sajten!

Välkomna!



måndag 11 april 2011

Pekbok, pussel, rimmemo och traditionell påsk på Skansen


Även om ett besök på Skansen självklart är att rekommendera, behöver man inte betala inträde varje gång för att njuta av deras fina utbud av traditionellt hantverk, pynt och pyssel. Precis utanför huvudentrén ligger Skansenbutiken. Här hittade jag gudomliga påskägg från gammelmormors tid, mjuka kycklingar och påskkort med traditionella påskmotiv. Om du är sugen på en gammaldags påsk är det här du hittar grejerna!

Självklart spanade jag in några fina Lära Läsa-prylar också! Jag hittade den här fina pekboken om våra svenska husdjur, Kolla tama djur, av Sven Zetterlund. I  boken finns våra vanligaste husdjur med, och texten passar perfekt för den första bokstavs- och läsinlärningen. Börja med att lyssna på första ljudet i ordet, exempelvis "G" i GRIS och lyssna noga på hur "G" låter och visa hur bokstaven G ser ut i ordet. Läs vidare hur du går till väga under "Lära Läsa" på Lära Läsa-sajten.


Ni har nog märkt att  Catarina Kruusval är en Lära Läsa-favorit. Det här pusslet har motiv från hennes pekböcker ur serien Ellen och Olle sjunger. Du och ditt barn kan sjunga en sång för varje pusselbit!


Att lära sig rimma är ett viktigt led i läsinlärningen. Det här Rimmemot är en rimfavorit! Bilderna är sköna, tecknade av Pernilla Stalfelt, och vem vill inte hitta rimordet till STRUMPA (RUMPA)!
Motiven är ursprungligen gjorda för UR:s webbsida: www.ur.se/rimrum



Observera de fina kaninerna på äggen till vänster! I mittenfacket ligger himmelskt goda godisägg...


Här finns tuppar, hönor, påskharar och kycklingar, det ena djuret mjukare än det andra.



Påskkorten!


Kul skylt för lästräning.


Här med! Skyltar att läsa finns överallt...

Välkommen till Lära Läsa-sajten för att få reda på mer om hur roligt det kan vara att lära sig prata, läsa och skriva!

söndag 10 april 2011

Påsk på Rosendals Trädgård och finaste målarboken


Jag hittade den mitt bland alla vårblommor och påskägg på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. 



Fina klistermärken! Måste-ha-bok i sommar!


Jord, handskar och sötaste vattenkannan till barnen. 
Bästa böckerna om odling skrev jag om här.
Frön och lökar finns på Rosendals trädgård! Underbar oas mitt i Stockholm...










Underbar dag med min lilla flicka!
Läs gärna om vad Alma gjorde hela dagen på

Njut av våren!

Välkommen till Lära Läsa-sajten






torsdag 7 april 2011

NYHET! En stor bok. Bilder, innehåll, format. STOR i ordets alla bemärkelser.


Jag hoppas att du får lära känna Pomelo, den lilla elefanten som håller på att bli stor. 
Läs inte texten på en gång, utan sätt dig med ditt barn i knät och flytta in i Pomelos underbara värld. Upptäck detaljerna och låt dig svepas med in i fantasin!
När ni sedan läser vad det är Pomelo tänker på blir ni lyckliga av att en liten elefant kan ha sådana kloka, fina, finstämda funderingar om hur det är att bli stor.

Här finns hur mycket som helst för dig och ditt barn att prata om.
Vad händer när man bli stor? Kan det vara så att man växer ojämnt? Vet insidan hur mycket utsidan växer? Tycker man att de små är dumma när man själv blivit stor? 

Författaren Ramona Badescu är född i Rumänien men flyttade till Frankrike när hon var elva år gammal. Illustratör är Benjamin Chaud, en av Frankrikes mest omtyckta. Det är lätt att förstå... Det här är deras tredje bok om den lilla elefanten Pomelo. 
Badescu, R - Pomelo är kär - 29660029Badescu, R - Pomelo den lilla elefanten - 29659351


tisdag 5 april 2011

Mitt fina namn - utlovade bilder på våra decoupage-askar!

Askar till de finaste sakerna
Askar finns på Panduro Hobby. Vanliga pappersservetter.
Ta bort eventuella lager från servetten. Det är bara ett servettlager som ska limmas på asken.
Stryk lacklim på asken. (Finns på Panduro.)
Lägg servettlagret försiktigt på asken. Släta ut servetten mycket försiktigt.
Vik in kanterna, limma fast med lacklimmet.
Stryk sedan ett lager lacklim över servettlagret.
När lacklimmet torkat stryker du ytterligare ett lager lacklim över alltihop.
Medan askarna torkade målade Olle och Alma sina träbokstäver. (Från Panduro, förstås...)


När alltihop hade torkat limmade vi fast bokstäverna på askarna med kontaktlim.
Vi är tokstolta!

Mer om hur barn lär sig känna igen sitt fina namn kan du läsa om på